محمد رضوانی فر در ویژه نامه تحولات گمرک در ایران اقتصادی؛ گمرک در مسیر پیشرفت
17 بهمن 1402 1402-11-17 12:19محمد رضوانی فر در ویژه نامه تحولات گمرک در ایران اقتصادی؛ گمرک در مسیر پیشرفت
محمد رضوانی فر در ویژه نامه تحولات گمرک در ایران اقتصادی؛ گمرک در مسیر پیشرفت
گمرک در مسیر پیشرفت
دکتر محمد رضوانی فر
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران
گمرک ایران به عنوان مرزبان اقتصادی و پیشران سیاستهای دولت در امر تجارت خارجی و سومین منبع درآمد دولت به شمار میرود که در کنار وظایف و قوانین متعدد، به فعالان اقتصادی و سایر ذینفعان خدمت رسانی میکند. این سازمان یکی از ارکان مهم اقتصاد کشور و مجری پیادهسازی سیاستهای دولت در امر تجارت خارجی است که تمام مساعی خود را در جهت خدمت رسانی هرچه مطلوبتر به همه ذینفعان و فعالان عرصه تجارت جهت دهی کرده و برنامههای جدیدی را در چارچوب تسهیل و توسعه تجارت طراحی و پیادهسازی میکند که سیاستهای جدید گمرک گام به گام با الهام از شعار امسال سازمان جهانی گمرک با عنوان “تعامل هدفمند گمرک با شرکای سنتی و جدید” پیشخواهد رفت. امید است که بتوانیم با بهرهگیری از این برنامهها و اجرای طرح تحول دیجیتال در گمرک؛ گمرکی پیشرو، روزآمد و سازمانی چابک بر اساس نیازهای امروز ایجاد نماییم.
محورهای مهم برنامههای جدید در گمرک
توجه ویژه به توسعه سرمایه انسانی
آموزش، ارتقاء نیروی انسانی از لایههای میانی، بهبود وضعیت رفاهی و معیشتی و افزایش پرداختیها از عمدهترین مواردی بوده که در بخش توسعه نیروی انسانی و سرمایه انسانی در سال جاری مورد توجه ویژهای قرار داشته است. در بخش آموزش در سال جاری ۲۶۳ هزار نفر ساعت دوره آموزشی برگزار شد که در مقایسه با سال قبل 5/2 برابر رشد داشته است. در سال گذشته ۷۵ هزار نفر ساعت دوره آموزشی برای همکاران، اجرایی شد. در سال جاری همچنین ۹ دوره ارزیابی برگزار شد و از این طریق، برگزاری دورههای ارزیابی از حالت انحصار خارج و برای تمامی همکاران عملیاتی شد. در خصوص بهبود وضعیت معیشتی پرسنل گمرک نیز تلاش شده تا حد امکان پرداختی پرسنل تقویت شود. به نحوی که سهم پرداختی پرسنل در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲۹ درصد با رشد همراه بود.
جایگاه گمرک به عنوان سومین منابع درآمد پایدار غیر تورمی
گمرک علاوه بر اعمال و اجرای سیاستهای دولت در حوزه تجارت خارجی و تسهیل در تشریفات گمرکی، وظیفه وصول درآمدها و واریز آن به خزانه را بر عهده دارد که در این خصوص جایگاه گمرک به عنوان سومین منابع درآمد پایدار غیر تورمی دولت تثبیت شده است. آمار درآمد وصولی گمرک و واریز به خزانه در ۱۰ ماهه سال جاری گواه رشد ۴۵ درصدی درآمدهای گمرکی است.جمع کل وصولیها و واریز به خزانه از سوی گمرک در ۱۰ ماهه امسال ۱۵۷ هزار و ۵۴۶ میلیارد تومان بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۵ درصد افزایش نشان میدهد.در این مدت میزان حقوق ورودی وصولی کالاها بالغ بر ۵۰ هزار و ۵۷۹ میلیارد تومان گردیده که ۴۵ درصد افزایش یافت. میزان حقوق ورودی وصولی کالاها به علاوه خودرو، گوشی تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار و ۲۳ ردیف درآمدی گمرک در مدت یاد شده به ۷۸ هزار و ۵۱۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۷۹ درصدی همراه بود. میزان مالیات بر ارزش افزوده وصولی نیز در همین مدت با ۲۲ درصد رشد به رقم ۷۹ هزار و ۳۵ میلیارد تومان رسید.